Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Gölle

62 és fél éve ezen a napon: „Valamennyi jószágunk törzskönyvezett és kiváló minőségű'”

A Szabad Föld 1957. június 2-i számából:

— Példásan dolgozik Kovács Ernő göllei egyéni gazda —

Kaposvölgye hosszú évtizedek óta híres virágzó állattenyésztéséről. Ez a termékeny vidék, mely a Kapos-folyó mentén, 80 ezer holdon terül el, 23 községet foglal magába. Ezekben a falvakban összesen 10 ezer 408 szarvasmarhát nevelnek a gazdák, s belőlük a tehenek száma 4751, a szerződött bikáké pedig 339.
Az egész országban igen keresettek a kaposvölgyi gazdák által nevelt tenyészüszők és tenyészbikák. S nem volt még olyan Országos Mezőgazdasági Kiállítás hazánkban, ahol az első és második díjak zömét ne a kaposvölgyi gazdák vitték volna el — jutalmul kiállított állataikért.

3 tehén, 3 üsző, 3 bika, 2 ló
Ezek közé a kitűnő szarvasmarha-tenyésztő gazdák közé tartozik Gölle községben a 19 holdas Kovács Ernő is. Annyi kitüntető oklevél, első, második és harmadik díj díszíti szobája falát, hogy maga se tudja pontosan számon tartani. 1936 óta rendszeresen részt vesz a mezőgazdasági kiállításokon.
Ketten gazdálkodnak — az 58 éves apa és a 28 éves fia, aki aranykalászos gazda. S olyan állatállomány van istállójukban, hogy bárki megirigyelhetné: három tehén, három üsző, három bika és két ló. Pár nappal ezelőtt adtak el egy telivér szimentáli bikát. Persze, sertéstenyésztéssel is behatóan foglalkoznak: van egy malacos anyagöbéjük, nyolc malaccal, ezen kívül nyolc süldő és egy szerződött hízó, melyet június közepén adnak el. Nem kis büszkeséggel mondják: “Valamennyi állatunk törzskönyvezett és kiváló minőségű, fajtiszta, legyen az akár tehén, akár ló, akár sertés.”
Hogyan gazdálkodnak, hogy ilyen kitűnő állatokat tudnak nevelni? Földjük egyharmadán, tehát 6 holdon takarmányt termelnek, így biztosított állatállományuk számára a takarmányozás, mert ehhez járul még két hold rét. Másik harmadára 5 hold búzát és egy hold rozsot vetettek.

Száz mázsa gabona hat holdon

Még nem volt olyan esztendő, hogy erről a hat holdról 100 mázsánál kevesebb gabonát arattak volna le, amely túltesz a 16 mázsás holdankénti átlagtermésen is. A harmadik harmadon abraktakarmányt és kapásnövényt termelnek, hiszen árpára, zabra, kukoricára, répára is szüksége van az állatállománynak.
Gazdasági udvaruk is korszerűen kiépített. Megtalálható benne — a szükséges épületeken kívül — a silógödör és a kalapácsos daráló is. Hamarosan pedig vízvezetéket szerelnek az istállóba.
Kovács Ernőék gazdasága Göllén példaképe a belterjes gazdálkodásnak. Ők már olyan állatállománnyal rendelkeznek, hogyha példájukat követik a többi gazdák, hamarosan visszaszerezhetik Kaposvölgye régi hírnevét, fellendíthetik a virágzó kaposvölgyi szarvasmarhatenyésztést.

Forrás: Szabad Föld, 1957. június 2.

Szabad Föld, 1957. június 2.— ma — la —