Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Látnivalók

Fekete István Emlékház

SDC12498_bCím: 7272 Gölle, Hősök tere 1.
Tel.: +36 (82) 374-016
Nyitvatartás: Kérésre, előzetes egyeztetés alapján. Kérjük, hogy minden esetben a látogatás előtt 2-3 nappal szíveskedjenek bejelenteni látogatási szándékukat!

 

Ajánlások:

Lelkem, mint fecske visszaszáll e szelíd lankákkal ölelt faluba. Nagy szeretettel gondolok vissza mindig erre az augusztusi varázslatos napra, amikor Göllét szívembe zártam.
Ezt az érzést nem nagyon lehet írásba foglalni. Hálával tartozom a Szüleimnek valamint a Jóistennek, hogy eljuthattam ebbe a szép faluba.
Örökre élő emlék marad bennem, midőn az évszázados gesztenyefasor köszöntött bennünket a faluba vezető út két oldalán. Mintha a természet megmaradt volna a teremtés pillanatában!
A templom köszöntött bennünket, irányt mutatott tornyával.
Lélekben töltődtünk, mikor a tájházban meghatottan hallgattuk szüleimmel Erzsi néni szép, élményszámba menő előadását. Szavaiból sugárzott a hazaszeretet, a természet tisztelete, amelyet kedvenc íróm Fekete István lelkülete tükröz.
Mindig szeretettel gondolok Göllére és Erzsi nénire.
A göllei templom harangjának szava emlékeztet arra, hogy milyen emlékezetes napot töltöttünk a faluban, valamint az emlékházban eltöltött idő csodálatos volt családunk számára.
Mit jelent Nekem Gölle?
A béke szigetét és a természet harmóniáját. S gondolataim sólyomként vissza-visszaszállnak a számomra oly kedves faluba.
Gölle megihletett. A göllei temető öreg fáinak koronáján át a nyári időben lengedező szellő szavában, valamint a madárénekben szinte magam előtt látom Fekete István írásait. Ott a temető csöndjében ahol vadgerle búg, alussza örök álmát Fekete István és felesége Edit asszony, valamint Bogáncs, a mindig játékos, kedves fekete puli, az író legjobb barátja.
Fekete István úgy hiszem, hogy mindenki lelkében ott van, aki a természetben jár.
Egy szép emlék jut eszembe, mikor Szüleimmel kirándultunk az erdőben, ott tapasztalja meg az ember igazán Isten közelségét. Fontos számomra a vallásos lelkület, amelyet Szüleimtől kaptam, ezért örökké hálával tartozom Nekik.
Mindig szeretettel gondolok Göllére és Erzsi nénire. Tartsa meg az Isten jó egészségben, Szüleimmel együtt hosszú életet és sok sikert kívánunk további munkájához.
„Úgy érzem, hogy szívem egyik fele mindig Göllében van.”
Naplómból 2017. augusztus. Emlékül a göllei Fekete István emlékmúzeum valamint Deres Károlyné Erzsike néni részére.

Barátságos szeretettel:

Vlasits Márton és Szüleim

2017. december 11.


 

Lelkes rajongója és olvasója vagyok Fekete Istvánnak és műveinek, főleg a Ballagó idő című életrajzi regényének! Éppen ezért látogattunk el vőlegényemmel Göllére, 2012.április 7-én. Sajnos Fekete István szülőháza zárva volt felújítás miatt, mint azt megtudtuk egy helyi lakostól, de ettől függetlenül is nagy élmény volt számomra,hogy láthattam Göllét, kedvenc írom szülőföldjét és kedvenc könyvem helyszínét! Már már olyan érzésem volt,mintha haza érkeztem volna! Tervezzük,hogy nyáron újra ellátogatunk Göllére, bízom benne, hogy akkor szerencsével járunk és láthatjuk az Emlékházat is belülről!

Üdvözlettel: Szente Ildikó – Veszprém megyéből

2012. április 15


 

További információk:

Fekete István (1900-1970)

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_István
fekete2Fekete István író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az “erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője. Jókai mellett, minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei
A dombóvári Fekete István Múzeum honlapja: Fekete István Múzeum Dombóvár

 


Rácz Vali (1911-1997)
raczvaliA Rácz Vali kiállítás 2012. évtől már nem megtekinthető. A korábban kiállított tárgyakkal kapcsolatban a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága tud bővebb felvilágosítást nyújtani. Megértésüket köszönjük!
www.valiracz.com
Rácz Vali közkedvelt magyar színész- és énekesnő, aki az 1930-as évek végén és az 1940-es évek elején élte fénykorát előadóművészként. Amellett, hogy rendszeres fellépője volt a zenés kluboknak, lemeze jelent meg, s emellett 20 filmben is szerepet kapott. Elbűvölő kinézete és szexepilje hozzásegítette, hogy a „magyar Marlene Dietrichként” emlegessék.


Bélyeges téglakiállítás

tegla_kiall2

Kiállítás címe: Gölle, Árpád u. 23. (Közvetlenül az iskola mellett)
Nyitvatartás: előzetes egyeztetés alapján
Érdeklődni a (82) 374 016-os telefonszámon!

Tisztelt Látogató!

tegla_kiallGölle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és valamennyi lakója nevében köszöntöm Önt, aki megtiszteli jelenlétével és érdeklődésével kiállításunkat.

A bélyeges tégla-gyűjtők szenvedélyének, összefogásának és jólelkű adományainak köszönhetően jöhetett létre e nívós gyűjtemény, melynek nagy örömmel biztosított helyet községünk önkormányzata.

Településünkön és annak vonzáskörzetében is vetettek vályogot, égettek téglát, a lakóházak és a közösségi épületek nélkülözhetetlen és környezetbarát építőelemét. A községi kollektív emlékezetben létezik egy Gál nevű téglaégető. Neki tulajdonítják a településen elterjedt “G” betűs téglákat.

A göllei ember mindig ragaszkodott a természethez. Becsülte annak ajándékait, védte, óvta, gondozta értékeit, majd örökül hagyta utódaira mindazt melyben és melyért élni küzdelmes, de csak így érdemes.

A gyűjtemény anyaga az egyediséget és egységet egyaránt tükrözi.

Kívánom, hogy ez az egyediség az önálló egyéni gondolatokban, az egység pedig ezen gondolatok közös megvalósításával szolgálja településeink polgárait.

Kovács Ernő, Gölle Község polgármestere


Csonka Sándor, festőművész kiállítása

Cím: 7272 Gölle, Petőfi u. 2.
Telefon: +36 (82) 374 016 (önkormányzati hivatal)
Nyitvatartás: kérésre, hivatali nyitvatartási időben

kepgaleria2_b kepgaleria1_b