Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Kölcsönös látogatás testvér-településünkkel Csíkpálfalvával 2018

A programokat támogatja:

Pályázatunk célja a 2017. október 29-én felvett testvér települési kapcsolat elmélyítése volt. Bizton állíthatom, hogy a két delegáció kölcsönös látogatása során jelentős lépéseket tettünk annak érdekében, hogy a hivatalos kapcsolat felvételen, protokollon túl személyes, baráti kapcsolatok alakultak. A kölcsönös kopjafa ajándékozás, állítás mindkét település teljes lakossága számára egyértelmű szimbóluma a települések közti barátságnak, együvé tartozásnak.

A göllei 32 fős delegáció 2018. június 28-án este érkezett Csíkcsomortánba, ahol valamennyi csíkpálfalvai, delnei, csomortáni ismerősünk felvonult a fogadásunkra. 29.-én ünnepélyes keretek közt avattuk fel a testvér települési kapcsolat létrejöttének tiszteletére Magyarországról vitt kopjafát, melyet Csíkpálfalva plébánosa áldott meg. A teljes delegáció részt vett a csobotfai Szent Péter templom búcsús szentmiséjén, majd ebéd után Hargitafürdőre látogattunk. A közös kirándulások és az esti beszélgetések során felelevenítettük a tavalyi közös élményeket, tervezgettük kapcsolatunk továbbfejlesztésének lehetőségeit. Felejthetetlen élmény volt a június 30.-i gyimesi kirándulás., ahol megtekintettük az ezer éves határt, Rákóczi várát, illetve ismerkedtünk a gyimesi hagyományokkal, néptánccal, népzenével, csodás tájjal. Másnap meghatottan, de a mielőbbi viszontlátás reményében indultunk haza.

Augusztus 17-én 24 fős küldöttség érkezett Csíkpálfalváról, Csíkdelnéről és Csícsomrtánból, Göllébe. A júniusi látogatásunkat viszonozták a székelyföldi testvéreink. A vendégeket az iskola udvarán várta és fogadta a község vezetése és a szervezők sokasága. Másnap a reggeli kaposvári séta és városnézést követően Balatonfenyves- Imremajorba (Majorka) látogattak el a vendégek és a szervezők. Itt Antics László a Majorka Közhasznú Alapítvány elnöke és felesége, Makó Beáta mutatták be a majort és kiállításait, majd megkoszorúzták a 2013-ban Fekete István író tiszteletére elhelyezett emléktáblát. Ebéd után fonyódligeti fürdőzést követően érkeztek vissza Göllébe. Augusztus 19-én a közösen átélt szentmise után felavattuk önkormányzatunk épülete előtt az erdélyi vendégeinktől kapott kopjafát. Avatóbeszédet mondott Kovács Ernő göllei polgármester, Kovács József csíkpálfalvai képviselő és felesége Zsuzsanna. A kopjafa leleplezése után Szalai Jeremiás prépost- plébános megáldotta az emlékművet. Mindkét település néptáncosai megvillantották tudásukat, verssel, énekkel tették meghitté az ünnepet. A himnuszok és a Szózat elhangzása után a kaposvári Zeneiskola fúvószenekara kíséretében vonultak át a résztvevők az iskolához, ahol kulturális programok közepette főzőversenyt is rendeztünk, az un. Gasztronap keretében. Vendégeink rendkívül jól érezték magukat, alkalom nyílott arra, hogy az eseményen részt vevő gölleiek sokaságával megismerkedjenek, illetve megmutassák főzési tudományukat, melyet mi sem bizonyít jobban, mint, hogy második helyezést értek el a főzőversenyben. Este bál zárta a vasárnapi programot. Barátaink augusztus 20-án indultak vissza Erdélybe. Bízunk benne, hogy a kapcsolat tartós lesz és a jövő évben ismét találkozhatunk!

Csíkpálfalva látogatása Göllében 2018. augusztus 17-20.

Kopjafa avatás 2018. augusztus 19. (Fotók: Bíró Norbert)

 

 

Kopjafa avatás és Gasztro Nap 2018. augusztus 19. (Fotók: Kis-Bankné Kondákor Marianna)

Gasztro Nap 2018. augusztus 19. (Fotók: Kovács Adorján)

Imre major 2018. augusztus 18. (Fotók: Kovács Adorján)

 

Csíkpálfalvai vendégek kaposvári sétája 2018. augusztus 18. (Fotók: Kis-Bankné Kondákor Marianna)

 

Gölle látogatása Csíkpálfalván 2018. június 28. – július 1.

Videó: Takács Mária

 

Fotók: Bodó Ákos