Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Látogatás testvér-településünkön Csíkpálfalván 2017

A programokat támogatja:

Szakmai Beszámoló

Szakmai beszámolómat köszönettel szeretném kezdeni a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt felé, hogy támogatta elképzelésünket és ennek köszönhetően létrejöhetett Gölle és Csíkpálfalva települések testvér kapcsolata, sok közös élménnyel lehettünk gazdagabbak.
Pályázatunk beadását megelőzően tájékoztattuk Csíkpálfalva polgármesterét testvérkapcsolat felvételi szándékunkról. Göllének még nem volt ilyen kapcsolata, Csíkpálfalva rendelkezett egy hasonló kapcsolattal, de egy várossal. Eleinte emiatt bennük fel is merült, hogy indokolt-e velünk is az együttműködés? Már az ő látogatásuk során eloszlottak a kétségek, hisz más egy hasonló nagyságú falu, falusi emberek, közös gondok, értékek, mint egy sokezres város. Miután értesültünk pályázatunk sikeréről, értesítettük és egyben meghívtuk Csíkpálfalva delegációját Gölle községbe. Nálunk összeállt egy szervező team a testületi tagokból és civil szervezetekből (Nők a Faluért Egyesület, Péntek Esti Dalárda, Vadász Társaság) akik pontosították a programokra vonatkozó elképzeléseket, felajánlották személyes, önkéntes segítségüket és izgalommal vártuk leendő testvéreinket. Első találkozásunk az előzetes programnak megfelelően augusztus 20-i ünnepekhez kapcsolódóan, augusztus 18-21. között valósult meg. A 21 fős erdélyi delegáció a polgármester, képviselő testületi tagok, a kapcsolat létrejöttét támogató szervezetek képviselőiből állt. Jó magyar szokás szerint kenyérrel és borral, valamint a Péntek Esti Dalárda göllei és somogyi nótákból, operett részletekből álló műsorával fogadtuk a vendégeket. A közösen elköltött vacsora után már együtt énekeltük a nótákat, s hamar előkerült a nagy sláger, a NÉLKÜLED s megszületett az érzés, szükségünk van rá és akarjuk ezt a kapcsolatot. 19.-én bemutattuk vendégeinknek Göllét, meglátogattuk intézményeinket, helyi értékeinket. (Fekete István szülőháza, bélyeges tégla gyűjtemény, kálvária, Szent Vendel kápolna, Fekete István sírhelye)Délután a közeli Bikalra látogattunk, ahol az élmény bírtok látnivalóin túl, megtekintettük az „In memoriam Szent István” lovas, zenés, táncos előadást a lovagi küzdőtéren. Felemelő érzés volt együtt ünnepelni. A nap zárásaként este táncos műsort adott az erdélyi delegáció, melybe mi is bekapcsolódtunk. 20.-án délelőtt folytattuk a göllei sétát, majd részt vettünk római katolikus templomunk ünnepi szentmiséjén. Tele lett a templom, mint ahogy a szent misén részt vevő gölleiek szíve is a székely viseletbe felvonuló vendégeink láttán. A szertartás a székely és a magyar himnusz éneklésével zárult. Ebéd után a 16 km-re található Igal fürdőre, majd Kaposvárra, az augusztus 20.-i kulturális műsor és a tűzijáték megtekintésére kísértük a delegációt. Kissé megilletődötten a közösen átélt élményekkel gazdagodva tértünk haza, majd másnap a viszontlátás reményében vettünk búcsút vendégeinktől.
A viszontlátás sem váratott magára sokáig, hisz az eredeti tervtől eltérően, mely 2018 januári viszont látogatást irányzott elő, a téli időjárástól és út viszonyoktól tartva, október végére tettük az időpontot. A hosszú út után fáradtan és kissé megkésve érkeztünk meg október 27.-én Csíkpálfalavára, illetve Csíkcsomortánba, ahol olyan szeretet teljes fogadtatásban részesültünk, melyről azóta is folyamatosan anekdotázunk. A helyi népi zenekar, az összes Göllében járt testvér s még jó néhányan fogadták 31 fős delegációnkat, mely a Göllei találkozás szervezőiből, segítőiből állt. Bár a nap már érkezésünk előtt lement s az út is megviselt bennünket, a találkozás öröme nehezen hagyott minket nyugovóra térni. Másnapi programunk a Csíksomlyói kegytemplom, az Igazi Csíki sörgyár, Gyilkos tó, Békási szoros, Madéfalvi emlékmű látogatása, koszorúzása majd este a magyar látogatás emlékeinek felidézésével telt. Október 29.-én délelőtt részt vettünk a Csíkcsomortáni szentmisén, ahol együtt imádkoztunk a település lakóival. Mise után Csomortán , Delne és Pálfalva nevezetességeivel ismerkedtünk, részt vettünk s énekünkkel köszöntöttük az idősek napján megjelent helyieket. A szeles, hideg idő ellenére delegációnk nagy többsége a Szellő tetői kirándulást választotta, melyhez foghatót kevesen éltünk át. A küldöttség másik része Csíkszeredában a Mikó várat látogatta meg és hallgatott meg igen értékes ismertetőt. Késő délután együtt ünnepeltünk a helyi emberekkel a hagyományos Őrtűz gyújtást a Kárpátok őre szobornál. Este, ünnepélyes keretek közt, a helyi művelődési házban került sor a testvér települési megállapodás aláírására, melyet a két település közös műsora , majd vacsora és táncház zárt. A hazaindulás napján még meglátogattuk a csomortáni szeretet házat, ahol az ott lakó hátrányos helyzetű gyermekeknek ajándékokkal kedveskedtünk. Szinte mindenki eljött a búcsúzásunkra és bizony kevés száraz szem maradt. Ismét a következő találkozást tervezgettük.

Göllei Vendégek látogatása Csíkpálfalván

 

 


Videó és fotók: Kovács AdorjánFotók: http://www.csomortan.ro


Csíkpálfalvai vendégek látogatása Göllében


Fotók: Takács MáriaFotók: Ferencz Csaba

Kapcsolódó link:
Gölle község látogatása Csíkpálfalva községben – (2017-11-01)

A programokat támogatja: