Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Gölle

48 éve ezen a napon: Jó a kukoricatermés – Jelentős a háztáji Göllében

Jó a kukoricatermés – Jelentős a háztáji Göllében

Az ősz utolsó napjai megfeszített munkára késztetik a megye termelőszövetkezeteit. Ugyanakkor már számolgatják a vezetők, hogy sikerült-e gazdaságosan dolgozni egész évben, többet tudnak-e fizetni a tagoknak a tavalyihoz viszonyítva.

Még 80 hold kukorica vár betakarításra az 1200 holdból a göllei Béke Termelőszövetkezetben — tájékoztatott Szíjártó János tsz-elnök. Igen jó a kukorica termése, holdanként 26,5 mázsa májusi morzsoltban. Igen szép eredmény ez, mivel göllei viszonylatban nem igen tudtak 23-24 mázsánál többet termelni.

A munkák igen jó ütemben haladnak a tsz két üzemegységében. Az őszi mélyszántást mintegy 2415 holdon kell elvégezni. Eddig 1400 holdat szántottak fel, s ha az időjárás is engedi, akkor a munkákkal december derekáig végeznek. A vetések igen jól sikerültek.

A göllei szövetkezet szarvasmarha-tenyésztése az idén is régi jó híréhez méltó eredményeket produkál. Az éves hízómarha-értékesítési tervük 201 darab, ebből már 195-öt elszállítottak a Kaposvári Húskombinátnak. Ahogy az elnök elmondta, igen jól bevált náluk az új takarmánykeverék az urebetin, melyet a Kaposvári Cukorgyártól kapnak.

A sertéstenyésztésnél ez az év az átalakulás éve volt, mivel a törzstenyészetet teljesen kicserélik lapály fajtára. Most építettek egy sertéshizlaldát ebben már ezek a sértések kapnak helyet. Az új telepet a tsz saját építőbrigádja készítette.

Igen jelentős a háztáji gazdálkodás is Göllében. Főleg szarvasmarhát és sertést tenyésztenek az emberek. Ebben az évben eddig 2370 sertést és 186 hízómarhát szállítottak el a háztájiból.

 

Forrás: Somogyi Néplap, 1971. november 23.

Somogyi Néplap, 1971. november 23.