Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Gölle

Lazító gyakorlat a bordásfalnál

34 éve írták: Kung-fu klub Göllén

Sport az önvédelem szolgálatában

Kung-fu klub Göllén

Lazító gyakorlat a bordásfalnál

Lazító gyakorlat a bordásfalnál

Göllén működik egy önvédelmi klub a helyi sportegyesület égisze alatt. A göllei Kung-fusok az általános iskola tornatermében gyakorolnak heti két alkalommal. Vezetőjük, edzőjük, a huszonegy éves Márton László, aki Kovács Adorjánnal és Zsiros Tiborral együtt 1979-ben megalapozta a karate sportágat a községben. Szakkönyvekből sajátították el a tudnivalókat, majd (Márton László 1982-ben egy jugoszláv ismerőse hatására áttért a karatéről a kung-fura.

— A karate japán eredetű, míg a kung-fu kínai. Ez utóbbi a legősibb önvédelmi küzdő sport — mondja a fia­talember.

A göllei fiatalember idén szerezte meg a kung-fu mesteri fokozatát. Balatonfüreden vizsgázott egy angol nagymesternél, s többek között 80 fekvőtámaszt, 90 hasizomgyakorlatot teljesített és 4000 métert futott. Emellett a sportág speciális technikai elemeiből — küzdelem, töréstechnika, támadáshárítás stb. — is bizonyítania kellett fel­készültségét. Magyarországon a kung-fu Lung-Chuan-Do szakágában ma egyedül neki van mesterfokú vizsgája.

A fiatalember azonban nemcsak magát fejleszti. Elvégezte a segédedzői tanfolyamot, s mintegy 25 fiatallal igyekszik elsajátíttatni a sportág alapjain Céljuk elsősorban az egészségmegóvás. Versenyekre egyelőre nem járnak.

Az edző egy akciót irányít.

Az edző egy akciót irányít.

A sportág a fizikai igénybevétel mellett ragyogóan fejleszti az akaratot is. A göllei kung-fusok között akadnak tehetséges sportolók. Bálizs Róbert például sárga öves, s bár csak tizenöt éves, már részt vállal a kezdők oktatásában. Weigel Harri pedig Taszárról jár be az edzésekre, mert úgy gondolja, hogy megéri a fáradtságot!

A göllei kung-fusoknak szerencséjük van. Márton László ugyanis levizsgáztathatja őket, és helyben szerezhetik meg fekete ruháikra a különféle fokozatot jelző színes övéket. Edzőjüket az országban több helyre hívták már bemutatót tartani, s írt a sportágról szakcikket a Sportolj velünk című kiadványba. Mindezek ismeretében nem meglepő, hogy a göllei kung-fusok közül tizennégyen a budapesti világbajnokságot személyesen tekintették meg a Budapest Sportcsarnokban.

 

Forrás: Somogyi Néplap, 1985. november 19.

Somogyi Néplap, 1985. november 19.

Somogyi Néplap, 1985. november 19.