Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Gölle

Környezettudatosan otthon is

Közeledik a fűtési szezon, sok otthonban már bekapcsolták a fűtést, begyújtottak a kályhába. Egyáltalán nem mindegy, mivel fűtünk! A légzőszervi betegségek, a tüdőrák kialakulásában – a dohányzás után – a légszennyezettség az egyik legjelentősebb egészségügyi kockázati tényező. Az idő előtti elhalálozások első számú környezeti oka a légszennyezés. Európában kb. 600.000 korai halálozáshoz járul hozzá a levegő szennyezettsége, ami tízszer annyi, mint ahányan közlekedési balesetben hunynak el. (Világszerte kb. 3 milliónyi emberéletet jelent.) Magyarországon 8-10 ezer között becsülik a kutatók a levegőminőséggel összefüggő éves halálesetek számát.

Mit ne égessünk?

A nem megfelelő körülmények közötti égetés során keletkező légszennyező anyagok közvetlenül és hosszabb távon közvetve komolyan veszélyeztetik az egészséget. Magyarországon a hulladékok nyílt téri vagy háztartási tüzelőberendezésben történő égetését több mint 15 éve jogszabály tiltja. A kezeletlen fa és a papír kivételével tilos minden hulladék elégetése, beleértve például az alábbiakat:

  • „kezelt” fa, tehát festett, lakkozott (pl. régi ablakkeret, ajtók, raklapok)
  • rétegelt lemez, bútorlap
  • építési fahulladék
  • színes, „fényes” papírhulladék
  • PET-palack, műanyag hulladék
  • autógumi, használt ruha, rongy
  • fáradt olaj, üzemanyag.

Az előbbi anyagok elégetésekor a bennük, rajtuk található különböző mérgező vegyületek a levegőbe és a hamuba kerülnek, szennyezve a környezetet, károsítva az egészségünket.”

A Somogy Megyei Kaposi Mór Oktató Kórház októberi hírlevele itt megtekinthető:

kaposi_mor_hirlevel_oktober

 

Az égetéssel kapcsolatos helyi önkormányzati rendelet az alábbi linkeken elérhető:

 

2/2014. (I.20.) Önkormányzati rendelete a helyi környezet védelméről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról

4/2015.(III.30.) önkormányzati rendelete Gölle Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2014.(I.20.) a helyi környezet védelméről, a közterületek és az ingatlanok rendjéről, a település tisztaságáról szóló önkormányzati rendeletének módosítására

“12. §

(4 )Az avar és a kerti hulladék megsemmisítése elsősorban komposztálással történhet.

(5) Tűzgyújtás és égetés ingatlanon belül és közterületen heti egy alkalommal csütörtöki napokon 10-19 óra között, szélmentes időben megengedett, a tűzvédelmi előírások betartása mellett.

(6) Égetni csak megfelelően kialakított helyen, a vagyoni és személyi biztonságot nem veszélyeztető módon lehet. Az égetést végző személy a tűzrakóhely oltásáról az égetést befejezően köteles gondoskodni.

(7) Az égetendő hulladék nem tartalmazhat ipari eredetű hulladékot.

(8) TILOS védett természetvédelmi területen, véderdő, erdő területén tüzet gyújtani. ”

 

A rendeletben foglalt szabályok megszegésével kapcsolatos panaszt Lehoczkiné dr. Kercsó Erzsébet jegyző részére írásos formában lehet benyújtani – lehetőség szerint fotó/videó csatolásával a jegyzo@golle.hu vagy a 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b. címen.