Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Gölle

Rácz Vali Emlékest 2019. június 16-án

 

RÁCZ VALI, A DIZŐZ
A Szatyor Bár egykori népszerű énekesnőjére emlékezünk

Tisztelettel meghívjuk Önt 2019. június 16-án 18 órára az 1930-as, 1940-es évek dívájának pályaképét összefoglaló Rácz Vali-emlékestre.

Vendégek:
? GALLUSZ NIKOLETT, a Madách Színház művésze, a Club 54 zenekar énekesnője
? KÉMÉNCZY ANTAL zenei vezető
? KURUTZ MÁRTON, a Magyar Nemzeti Filmarchívum kutatási és gyűjteményi vezetője
? MONICA PORTER, az énekesnő leánya, Londonban élő újságíró, a Halálos körhinta című kötet szerzője
? PÉTER ZSOLT, színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa
Az est háziasszonya: Juhász Anna

Cím: Szatyor Bár és Galéria (Budapest, Bartók Béla út 36.)

RÁCZ VALI
A göllei iskolaigazgató leánya, miután 1936-ban Dohnányi Ernőtől átveszi énektanári diplomáját, a katedra helyett a Negresco kávéház pódiumát választja. Néhány év alatt a Vigadó téri üvegpalota, a Hangli kedvence lesz. Az országos népszerűséget azonban a rádió és a film hozza meg számára. Karrierje csúcsa a második világháború vészterhes időszakára esik. Bár az úri középosztály tagja, a Horthy-rendszer ünnepelt sztárja, önzetlenül segíti a vészkorszak üldözöttjeit. Villájában titkos búvóhelyet alakít ki, s ezzel magát is halálos veszedelembe sodorja…
Az énekesnő leánya, a Londonban élő újságírónő Monica Porter, a történet szereplőinek beszámolói és édesanyja visszaemlékezései alapján izgalmas, fordulatokban bővelkedő, kitűnő kordokumentumot írt Halálos körhinta címmel.
A kötet Rácz Vali szakmai munkásságát is bemutatja. A művész színházi és filmszerepeit, az életút fontosabb eseményeit Péter Zsolt színháztörténész összegezte.
A hiánypótló diszkográfia a dalok szerzőit és közreműködőit rendszerezi. A kiadvány különlegessége, hogy a restaurált lemezfelvételeket QR-kód segítségével az Országos Széchényi Könyvtár weboldaláról letöltheti az olvasó. A pályaképet ritka, sosem közölt fotók és színháztörténeti dokumentumok teszik teljessé.

További információ: https://www.facebook.com/events/2390847257815193/?active_tab=about