Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Image Alt

Gölle

Forrás: fotoport.hu

Göllei harangszó a Kossuth Rádióban

2019. október 29-én délben a göllei római katolikus plébániatemplom harangja szólt a Kossuth rádióban.

A műsor itt meghallgatható:

Forrás: Kossuth Rádió

Harangszöveg:

Forrás: fotoport.hu

Forrás: fotoport.hu

A Somogy megye keleti részén fekvő község címerében a korona és egy fehér ló látható. A hagyomány szerint a tatárok elől menekülő IV. Béla király és kísérete ezen a tájon eltévedt, és az ott élő jobbágyok és kanászok mutatták meg a Dalmáciába vezető utat. IV. Béla király lovát hívta Göllének. Ezért a település róla kapta a nevét. A török pusztítás után 1618-ban népesült be újra a község. Első temploma fából készült a mai helyén 1710-ben, amelyet 1784-ben gróf Édling Rudolf érsek újjáépíttetett, és Urunk színeváltozásának szentelt.

Jézus Pétert, Jakabot és Jánost maga mellé véve egy magas hegyre ment. Ott elváltozott előttük, és egész alakját a benne rejlő isteni erő sugározta át. A VII. század óta ezt az evangéliumi részt olvassák nagyböjt második vasárnapján. Ennek a titoknak liturgikus megünneplése azonban 1457. óta augusztus 6-ra esik: ekkor volt ugyanis az évfordulója annak, hogy III. Callixtus pápa hírét vette a nándorfehérvári diadalnak, és elrendelte, hogy ezt a napot az egész keresztény világban, mint a pogányság fölött aratott győzelem ünnepét, megüljék.

A göllei plébániatemplom harminckét méter magas tornyában az 1980-as évek végétől négy harang lakik. A délidőben megszólaló, hat és félmázsás harangot Isten dicsőségére és a harctéren elvesztett fiuk emlékére Deres József és neje öntette Szlezák László mesterrel Budapesten, 1931-ben.

 

Forrás: Kossuth Rádió