Gölle Község Önkormányzata  |  Cím: 7272 Gölle, Petőfi utca 2/b.

E-mail: jegyzo@golle.hu  |  E-mail: polgarmester@golle.hu  |  Tel: +36 (82) 374 016  |   Mobil: +36 (30) 219 4064

Gölle

A Göllei Urunk Színeváltozása római katolikus plébániatemplom harangjai

Bajkó Ferenc videója a göllei templom harangjairól

A templomnak 4 harangja van:

Szent Imre és Szent József nagyharang: 413 kg-os (bevésve a vállon), 92 cm alsó átmérőjű, a1 alaphangú. Szlezák László öntötte Budapesten 1931-ben. Az I. világháborúban elesett hősök emlékére készült.

Egyik oldalán kép: a harcmezőn elhunyt katonát angyal tartja ölében, fölötte országalma tündököl

Béke Királynője harang: 280 kg-os, 84,5 cm alsó átmérőjű, alaphangja h1 és c2 között van. Gombos Lajos öntötte Őrbottyánban 1987-ben.

Középharang: 210 kg-os, 73 cm* alsó átmérőjű, c2 (???)** alaphangú, Szlezák László öntötte Budapesten 1925-ben. Eredetileg a fonói római katolikus templom tornyában volt. Miután megrepedt, egy kaposvári mester meghegesztette, ám jelenleg is igencsak repedt hangja van (lehetséges, hogy az idők során tovább repedt). A harangpaláston belülről egy függűleges és egy vízszintes repedés is látható. Jelenleg így használják. Repedtes hangzása ellenére rendszeres (naponkénti!) használatban van jelenleg is.

Lélekharang: 50 kg-os, 44 cm* alsó átmérőjű, a2 alaphangú, F. W. Rincker vezetésével az Ecclesia Harangművek öntötte Budapesten 1923-ban.

A toronyban megtalálható a toronyóra régi, mechanikus szerkezete, valamint az orgona mögött egy kereplő is található, amellyel régi katolikus szokás szerint nagypénteken és nagyszombaton helyettesítik a harangozást.

A toronyba való feljutás és a rendkívüli harangozás engedélyezéséért köszönet Szalai Jeremiás plébánosnak. A szervezésért és a kapcsolásért Csullag Gábor attalai hitoktatónak.

* http://lexikon.katolikus.hu/
** A fonói templom hangképe alapján valószínűsíthető hangzás.

A Göllei Urunk Színeváltozása római katolikus plébániatemplom kereplője

A kereplő az orgona mögött, a kóruson található. Régi katolikus szokás szerint Nagypénteken és Nagyszombaton ezzel helyettesítik a harangokat.

A kereplésért köszönet Csullag Gábor hitoktatónak. A háttérben a templom 4 harangja hallható a felvétel végén, amint halottat siratnak.

 

Forrás: Bajkó Ferenc – https://www.youtube.com/channel/UCu5Eia1V3t3hmXAbjPr5juA