Látnivalók

Fekete István Emlékház

SDC12498_bCím: 7272 Gölle, Hősök tere 1.
Tel.: +36 (82) 374-328
Tel.: +36 (70) 261-8513
Gondnok: Deres Károlyné
Nyitvatartás: Kérésre, előzetes egyeztetés alapján. Kérjük, hogy minden esetben a látogatás előtt 2-3 nappal szíveskedjenek bejelenteni látogatási szándékukat!

 


Fekete István (1900-1970)

hu.wikipedia.org/wiki/Fekete_István
fekete2Fekete István író, számos ifjúsági könyv és állattörténet írója. Barátjával, Csathó Kálmánnal együtt az “erdész-vadász irodalom” legismertebb művelője. Jókai mellett, minden idők legolvasottabb magyar írója. 2002 decemberéig legalább 8 700 000 példányban adták ki műveit magyar nyelven. Külföldön tíz nyelven, 12 országban, 45 kiadásban jelentek meg könyvei
A dombóvári Fekete István Múzeum honlapja: Fekete István Múzeum Dombóvár

 


Rácz Vali (1911-1997)
raczvaliA Rácz Vali kiállítás 2012. évtől már nem megtekinthető. A korábban kiállított tárgyakkal kapcsolatban a Somogy Megyei Múzeumok Igazgatósága tud bővebb felvilágosítást nyújtani. Megértésüket köszönjük!
www.valiracz.com
Rácz Vali közkedvelt magyar színész- és énekesnő, aki az 1930-as évek végén és az 1940-es évek elején élte fénykorát előadóművészként. Amellett, hogy rendszeres fellépője volt a zenés kluboknak, lemeze jelent meg, s emellett 20 filmben is szerepet kapott. Elbűvölő kinézete és szexepilje hozzásegítette, hogy a „magyar Marlene Dietrichként” emlegessék.


Bélyeges téglakiállítás

tegla_kiall2

Kiállítás címe: Gölle, Árpád u. 23. (Közvetlenül az iskola mellett)
Nyitvatartás: előzetes egyeztetés alapján
Érdeklődni a (82) 374 016-os telefonszámon!

Tisztelt Látogató!

tegla_kiallGölle Község Önkormányzatának Képviselő-testülete és valamennyi lakója nevében köszöntöm Önt, aki megtiszteli jelenlétével és érdeklődésével kiállításunkat.

A bélyeges tégla-gyűjtők szenvedélyének, összefogásának és jólelkű adományainak köszönhetően jöhetett létre e nívós gyűjtemény, melynek nagy örömmel biztosított helyet községünk önkormányzata.

Településünkön és annak vonzáskörzetében is vetettek vályogot, égettek téglát, a lakóházak és a közösségi épületek nélkülözhetetlen és környezetbarát építőelemét. A községi kollektív emlékezetben létezik egy Gál nevű téglaégető. Neki tulajdonítják a településen elterjedt “G” betűs téglákat.

A göllei ember mindig ragaszkodott a természethez. Becsülte annak ajándékait, védte, óvta, gondozta értékeit, majd örökül hagyta utódaira mindazt melyben és melyért élni küzdelmes, de csak így érdemes.

A gyűjtemény anyaga az egyediséget és egységet egyaránt tükrözi.

Kívánom, hogy ez az egyediség az önálló egyéni gondolatokban, az egység pedig ezen gondolatok közös megvalósításával szolgálja településeink polgárait.

Kovács Ernő, Gölle Község polgármestere


Csonka Sándor, festőművész kiállítása

Cím: 7272 Gölle, Petőfi u. 2.
Telefon: +36 (82) 374 016 (önkormányzati hivatal)
Nyitvatartás: kérésre, hivatali nyitvatartási időben

kepgaleria2_b kepgaleria1_b